Метою вивчення дисципліни є: сприяти засвоєнню в повному обсязі навчальної програми та формуванню самостійності як особистісної риси та важливої професійної якості, сутність якої полягає в умінні систематизувати, планувати та контролювати власну діяльність під час вивчення юридичної науки. . Оскільки в процесі вивчення даної дисципліни студенти отримують цілісне уявлення про важливі практичні аспекти юридичної діяльності, норми поведінки юристів, що визначають моральні засади взаємовідносин «юрист — юрист», «юрист — клієнт», «юрист — громадськість», це сприяє ефективному виробленню у майбутніх спеціалістів професійних навичок пошуку оптимальних рішень у складних ситуаціях, безпосередньо не врегульованих правом.

Статус дисципліни: обов’язкова дисциплін професійної підготовки.

Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі освітньо-професійної програми підготовки фахівців за відповідним ступенем вищої освіти. Дисципліна «Юридична деонтологія» належить до обов’язкової дисципліни професійної підготовки за ступенем вищої освіти «Бакалавр», для напряму: 08 «Право»; 26 «Цивільна безпека» спеціальності: 081«Право»; 262 «Правоохоронна діяльність» спеціалізації: Адміністративне, фінансове та інформаційне право, Безпека діяльності організацій та установ, Кримінальне та кримінально-виконавче право, Основи розшукової діяльності, Цивільне, господарське право та право інтелектуальної власності.

Компетентності та програмні результати навчання з дисципліни «Юридична деонтологія»:

·         прищеплення у студентів навичок самостійного опрацьовування навчальну та наукову літературу в процесі підготовки до питань, що виносяться на семінарське заняття, а також в процесі самостійного написання рефератів;

·         заохочення студентів до активної роботи по обговоренню питань з методики викладання;

·         прищеплення їм навичок творчо мислити, самостійно формулювати, викладати та аргументувати свої думки;

·         здатність до абстрактного, логічного та критичного мислення, аналізу і синтезу;

·         здатність застосовувати знання в професійній діяльності  у стандартних та окремих нестандартних ситуаціях;

·         визначати вагомість та переконливість аргументів в оцінці заздалегідь невідомих умов та обставин;

·         давати короткий висновок щодо окремих проблем з достатньою обґрунтованістю;

·         оцінювати недоліки і переваги аргументів, аналізуючи відому проблему;

·         застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є загальні та специфічні закономірності юридичної практичної діяльності, їх сутність, функції та структуру взаємовідносини між юристами та їх клієнтами, а також предмет включає систему вимог правового,  психологічного,  морального та  естетичного характеру,  що визначають внутрішній імператив у  діяльності юриста.

Дисципліна "Юридична деонтологія" викладається на основі норм Конституції України, міжнародно–правових актів, чинного національного законодавства, що регулюють суспільні відносини у галузі юридичної професії, юридичної діяльності та юридичної освіти.

Міждисциплінарні зв’язки: актуальні проблеми теорії держави і права; юридична деонтологія; історія вчень про державу і право; історія держави і права України; історія держави і права зарубіжних країн; політологія, філософія; кримінологія; адміністративне право; конституційне право; цивільне право; кримінальне право.